Lammstek med rotsaksgratäng

  • 8 portioner
  • advancerad
  • Över 45 min

Ingredienser

1 urbenad lammstek (ca 2 kg med ben)
4 vitlöksklyftor
persilja
15 enbär
2-3 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar

Rotsaksgratäng:
1 bit rotselleri
2 palsternackor
4 morötter
6 potatisar
2 purjolökar
4 dl riven lagrad ost t ex Allerum Präst
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
2 tsk rosmarin
5 dl Mellangrädde

Gör så här

Putsa lammsteken. Späcka den med delade vitlöksklyftor, persilja och 7 enbär. Lägg steken i en ugnssäker form. Gnid in den med salt, peppar och resten av enbären, lätt krossade. Stek köttet i 175º till önskad innertemperatur. Vid 70º är köttet rosa och när temperaturen visar 75º är köttet genomstekt. Beräkna stektiden till 1 1/2-2 timme.
Rotsaksgratäng:
Skala rotsakerna och skär dem i tunna strimlor. Skiva purjolöken. Varva grönsaker och det mesta av osten i en ugnssäker form. Salta och krydda mellan varven. Häll på grädde. Strö över resten av osten. Grädda i 200º, ca 45 minuter.
Skär lammköttet i tunna skivor. Servera med rotsaksgratängen.

huvudratt